België: Jihad, Fossil of Chocola?

pl-ements / Column  / België: Jihad, Fossil of Chocola?

België: Jihad, Fossil of Chocola?

Al wie geboren is in de vorige eeuw komt uit de wieg van pure klasse! In welke vorm van twijfel of angst de geest ook verkeerde, het lichaam maakte je telkens duidelijk waar dat je thuishoorde: man of vrouw, arbeider of bediende, migrant of asielzoeker, Waal of Vlaming, hetero of holebi… Een ongeschreven regel waar het gros van de Belgen bemerkingen bij had maar door allerlei menselijke mechanismen diezelfde regel mee in stand hield.
Zij die met scherpe pen of vurig pleidooi de publieke opinie een bredere kijk op de maatschappij trachtten te geven, werden gelabeld tot boomknuffelaars en zonnekinderen. Vrede en liefde was blijkbaar niet meer eigentijds om fundamentele rechten en plichten te blijven waarborgen voor opeenvolgende generaties: de toekomst van klein Belgenland. Nieuwe structuren en wetten waren prioritair om de eigen autonomie en identiteit meer dan ooit een gewortelde betekenis te geven, vertaald in een reeks van staatshervormingen.

In diezelfde golfbeweging bleef de economische wereld niet afzijdig, integendeel. Ze anticipeerde in de mate van het mogelijke op tendensen van beursgenoteerde producten in relatie tot welvaart, crisis -en oorlogsgebieden. Met haar vinger aan de pols voelde ze met enige empathie welke ook de ‘behoeften’ waren van mensen in armoede en mensen zonder papieren. Dit volgens de heilige voorschriften van ceteris paribus: Bij een toenemende vraag en een dalend aanbod zal het over het algemeen zo zijn dat de prijs stijgt. Andersom zal bij een dalende vraag en een toenemend aanbod de prijs afnemen. Of gewoon: armen worden armer, rijker worden rijker.

It takes two to tango… Politici en bedrijfsleiders zijn op elkaar aangewezen om hun klein Belgenland te profileren als een aantrekkelijk fiscaal en economisch bedrijf. Geen gearrangeerd of gedwongen huwelijk, maar een dat berust op een gemeenschappelijk belang: maximalisatie!
Electoraal een meer neo-liberaal discours met bijzondere aandacht voor loonmatiging (betaalbaar werk). En, met enige nadruk op een strikte beperking of totale herdefiniëring van het stakingsrecht. Het sectoraal overleg is een gijzeling van onze liberaal democratische waarden, aldus het danspaar.

Vijftig tot zestig jaar na datum ontvangt elke Belg een rekening met daarop twee omschrijvingen: “jihadistische hoofdstad van Europa” en “fossil of the day”.

Vele Belgen delen vandaag wellicht hetzelfde gevoel: ongekend en onbegrepen. Spandoeken, kettingbrieven en duizenden schoenen vertegenwoordigen deze mensen. Ze voeren het woord vanuit de kracht van een stilte, werpen een blik van hoop en gebaren een wereld van vrede.

Het zijn boomknuffelaars en zonnekinderen die nog steeds dol zijn op hun chocola…

Geen reacties

Plaats een reactie