GEMEENDE RAAD

pl-ements / Column  / GEMEENDE RAAD

GEMEENDE RAAD

Elke partij heeft een ideologie. Getint door vooruitstrevendheid, scandeert de een. Gecentraliseerd predikt de ander. Gewoon doen, eigen liberalen zich toe. Gesteld samen te zijn en toch apart, tot groen gelach aan de top. Met aan het balkon van onze democratie enige aandacht voor extreme uitersten. Nee, het zijn geen vertrouwde historici of gestelde lichamen. In ieder geval, enkel met ideologie verpulver je geen kiesdrempels.

We kennen allemaal nog de Zwarte Zondag. Ook de Moeder van alle moeders passeerde de revue. Intussen voelen we ook de ruk naar rechts met een aantrekkingskracht van formaat. Hier en daar duikt een nieuw front op met frisse karakters en een charismatisch kopstuk. Ja, toegegeven, politiek is niet langer een stiel van loodgieters en lassers. Iedereen heeft het in zich! Wie het hardste tweet denkt meestal gelijk te hebben, althans in de digitale ruimte. Om vervolgens in het parlementaire halfrond de impulsieve en vluchtige oneliner radicaal te ontkennen. Echt, gun jezelf eens een heerlijk moment. Kijk naar Villa Politica. Theater van de bovenste plank verzekerd!
Maar nu even serieus en weg van alle absurditeit. Dit najaar is het weer zover…

Alle hens aan dek voor partijprogramma’s die de (sociale) media zullen gijzelen. Welke topics gaan als zoete broodjes over de toonbank? Of slaan in als een bom? Wie trekt het laken naar zich toe? Wie betaalt het gelag? Hoe Trumpiaans zal de campagne luiden? …

Terwijl ik als burger vol ongeduld wacht op enige inhoud die ons in klein Belgenland allemaal aanbelangt. Een die ertoe doet! Kwalitatief goed onderwijs voor elk kind en komaf maakt met de teisterende segregatie. In het vakjargon omschreven als ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen. Een beleid dat het schrijnende aantal van ongekwalificeerde schoolverlaters de kop indrukt en de kansen van jong talent op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt. Armoede echt een beleidsmaterie is door structurele maatregelen te implementeren en net niet te besparen op dit levensdomein. Kent iemand het aantal zelfdodingen per jaar? Ja, ook in Vlaanderen…

Samenleven geen voorkeur is maar een evidentie en dit vanuit het zuiverste besef dat het ons mooiste en grootste goed is: onze kinderen, onze toekomst! Geen plaats voor wij-zij stellingen of opvattingen. Geen eenzijdige of alternatieve feiten. Maar een verbindend bestuur. Een dat moedig, geloofwaardig en menselijk is. Een dat een einde maakt aan alle waanzin. En politiek weer een vak is!

Geen reacties

Plaats een reactie