Een Pool, Italiaan, Marokkaan en Vlaming: ‘The Buffalo’s!?’

pl-ements / Column  / Een Pool, Italiaan, Marokkaan en Vlaming: ‘The Buffalo’s!?’

Een Pool, Italiaan, Marokkaan en Vlaming: ‘The Buffalo’s!?’

Al migrerend naar het land van The Buffalo’s, met een speellijst in de hand: 7x een theatervoorstelling, 7x een verdiepend gesprek door middel van een CANVAS-methode, voor een publiek van 450 jongeren, vanuit diverse scholen en verenigingen, verspreid over 4 dagen.  2 volgeladen auto’s en een aanhangwagen, 4 totaal verschillende persoonlijkheden, elk met een specifiek talent en een of andere afwijking, waarvan oorzaak of oorsprong nog steeds onbekend. … Wat hebben deze 4 Limburgers met Poolse, Italiaanse, Marokkaanse en Vlaamse achtergrond gemeen met elkaar? Een onuitputtelijke passie voor jeugdwerk en al wat met creativiteit te maken heeft!

Eenmaal gearriveerd aan De Centrale, met vooraf een vlugge check-in aan hotel Flandria, staan we in een ongelooflijk mooie en ruime theater/concertzaal. Daar zal het allemaal gebeuren! Cedric De Bock, een kerel uit duizend, gewoon de max, onthaalt ons met een warm hart en ‘vaderlijke’ zorgen. Het valt niet te verwoorden welke adrenaline er door ons lichaam giert. Ja, misschien is het ook wel de vorm van erkenning en waardering die we genieten: ‘Pasta met Munt in zijn uitgebreide versie (van 25 naar 50 minuten) gaat in première in een van de mooiste steden van Vlaanderen!

Na wat gekeuvel en enkele schuimige drankjes schieten we in actie. De ruimte transformeert geleidelijk aan naar de meest wenselijke sfeer en we zijn er klaar voor… Wat vanaf maandag 14.00 uur aantreedt, een jongerengroep, als micro-maatschappij, die haar kijk op en haar beleving in de volwassenenwereld met ons zal delen; zal de Gentenaars niet onberoerd laten. En wees er maar vrij zeker van dat leerkrachten zich niet kunnen beperken tot waarnemer maar deelnemer en tegelijk getuige zijn van een hoogst uitzonderlijke uitwisseling.

Via de CANVAS-methode vloeien impressies en emoties, opgedaan tijdens de voorstelling, tot woorden die in alle openheid en vrijheid een dialoog tot stand brengen tussen alle aanwezigen. Geen oordeel, geen discussie, geen mindere of meerdere, geen beschuldigingen. Wel enig respect voor elkeen met zijn en haar waarden en normen, ongeacht huidskleur, religie, geslacht, leeftijd…

Het klinkt als een paradox wanneer tijdens een nabeschouwing/bespreking jongeren, leerkrachten en begeleiders in tranen uitbarsten en al motiverend wordt geroepen: ‘Dat is goed! Laat maar los! Dat toont moed en kracht!’  Maar niets is minder waar. Wanneer je een speld kan horen vallen, in een zalige stilte van acceptatie en erkenning, gevolgd door een warm en luid applaus, tref je jezelf op een niveau van ware verbondenheid. Gebaseerd op gedeelde ervaringen of gebeurtenissen, die weinig woorden behoeven. Laat ‘t gebeuren…

Een mondiale smeltkroes van 60 nationaliteiten en culturen, een hemelsbrede waaier aan klederdrachten, verdwijnt als sneeuw onder de zon. Alsof het allemaal totaal geen belang meer heeft en het absoluut meest relevante in het voetlicht staat: mensen onder mensen. Stuk voor stuk met de vurige hoop op een betere samenleving. Een wereld waar iedereen welkom is en er geheel vrij aan mag deelnemen, volwaardig en vreedzaam. Een plek waar dat onderlinge verschillen eerder en meer als rijkdom dienen dan een opgave of be-dreiging zijn. Zogenaamde ‘vreemden’ een humane uitnodiging in zich dragen elkaar toe te naderen en te leren van het onbekende. Hem en haar te lief te hebben…

Waarheid of werkelijkheid via (social) media steeds met een grote korrel zout te nemen. Eerder straten en pleinen in je buurt op te zoeken en je ogen en oren echt de kost te geven. Want daar is zoveel meer geluk, zoveel meer plezier, zoveel meer menselijkheid.

Het is uiteindelijk donderdagavond, 18.00 uur, en samen met Cedric toosten we op een onwaarschijnlijk leerzame en intense week! We kijken naar ‘The Wall of Hope’ en elk van ons valt in stilzwijgen….

De Centrale, een magische plek van, door en met zeer mooie, krachtige mensen. Een bijzondere ervaring die nog heel lang in ons geheugen en hart blijft. Want wat er allemaal heeft plaatsgevonden, is niet te beschrijven. Toch, het stelt ons gerust. De jeugd van tegenwoordig, de volwassenen van morgen, is verdraagzaam. Ze neemt resoluut afstand van alles wat discrimineert, segregeert of op welke brutale manier dan ook een ander elimineert!

Ingeladen en opgeruimd, sluiten we traditie getrouw af met schuimdrankjes en spoelen al onze emoties weg. Althans voor even…

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie